Höstorkestern

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Spotify Ikon

/

Presskontakt: Septembernatt AB
filip@septembernatt.se

releaser

Höstorkestern är ett musikkollektiv med rötterna i Malmfälten och Tornedalen. Sångerna och hjärtat sitter till vänster, med en blandning av progg, visa, rock n roll, blues och folkmusik. Texterna är vassa, stundom rätt ilskna, men alltid inbäddade i varmt Norrländskt sväng.

 

Det började egentligen med att rösten där nånstans mellan meänkieli och svenska ville göra sig hörd. Den ville berätta om hur rötterna tvingats ner i marken, eftersom det fanns malm där. Om att vara lite efter resten av världen, att se ens omgivning utnyttjas och skadas, men trots allt vilja vara kvar och kämpa. Att vilja. Viljan av att forma tankarna som tittar fram i ett mindre samhälle i Norrbotten till sånger. Försöka göra frustrationen över- och kärleken till den märkliga platsen man hamnat på begriplig för de omkring en och andra ute i landet. Det kan väl inte bara vara vi som känner så här?

2019 är Höstorkestern aktuella med sitt tredje album. Första singeln "Meänfestivaali" släpptes den 14 juni och gästas av Johan Airijoki. Med på singeln finns även B-sidan Moderatgetto.

 

Höstorkestern om låtarna på första singeln:

Meänfestivaali:

Meänfestivaali var en smältdegel, där gammal tornedalsk kultur förenades med de ungas pop och rock som vuxit fram i garage och replokaler runt omkring i Norrbotten. Ung och gammal stod sida vid sida och kände samhörighet, gemenskap och ändlös kärlek till den otroligt vackra midsommarnatten. Man kunde tillhöra, även om språket inte fanns helt i en. Även om man skämts hundra gånger över att vara en byfåne som hade finska trean istället för TV3 hemma. Att plötsligt känna att ens kultur faktiskt var en kultur, som det gick att festa till. Att få vara stolt, glad och packad tillsammans med andra byfånar. Att vi som hamnade utan för språket meänkieli ändå tillhörde. Allt detta i ett somrigt Tornedalen, den vackraste platsen på jorden. Att titta tillbaka på den där tiden, men att inte fastna. Att inse att livet måste pågå och att det trots allt inte blir tristare om man inte vill det.
Vi ville berätta denna historia tillsammans med en annan som upplevde Meänfestivaali, Malmfältens blueskung Johan Airijoki.

 

Moderatgetto:
Hur många gånger har inte skrönan om de vilda norrlänningarna berättats och gestaltats i svensk TV, film och litteratur? Pistvakt, Jägarna och så vidare. Det är läskiga typer de där uppe som kör runt på skotrar, skjuter turister och dricker hembränt med polisen.
Vi som kommer från norr har dock fått höra andra skrönor: Om den fruktansvärda överklassen i storstäderna. Hur de loja som voro de drogade planlöst flyter genom tillvaron och gör ingen som helst nytta. Hur deras innehållslösa, ytliga liv har gjort dem så vansinniga att de måste spekulera med vanligt folks pengar, köpa kokain eller sälja lite vapen till diktaturer utomlands. Det här är en av berättelserna om han från Murjek som aldrig varit utanför kommungränsen, men tvingades söderut, hamnade i Moderatgettot och återvände skräckslagen. Han blev aldrig sig själv igen. Musiken är Tarantino på Finlandsfärjan.

© 2020 Septembernatt AB

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black SoundCloud Icon